Actie tegen prostitutie bij TT

 

ASSEN – De politie gaat voorafgaand en tijdens de TT Assen prostituees controleren die zonder vergunning vanuit huis werken. Deze vrouwen zijn extra kwetsbaar voor uitbuiting omdat ze niet in het legale circuit werken, waar toezicht op is.

“Er zijn bezoekers van de TT die niet alleen voor de motoren en de drank komen. En omdat er tijdens de TT veel vraag naar prostituees is, weten we uit ervaring dat er meerdere vrouwen naar Assen worden gehaald”, zegt een lid van het Drentse prostitutieteam.

Vorig jaar pakte de politie een man op die vanuit een huis meerdere vrouwen liet werken zonder vergunning. Hij moet nog voorkomen.

De politie schat dat er ongeveer vijftien woningen zijn in Groningen en Drenthe van waaruit illegaal prostitutie wordt bedreven. Een schatting is erg moeilijk te geven omdat de ‘thuiswerkers’ niet altijd in beeld komen. De vrouwen bieden zich op internet aan.

Er is in de prostitutie landelijk een sterke verschuiving te zien van werken vanuit een bordeel of raam naar werken vanuit een woning. Plaatsvervangend korpschef van de nationale politie, Ruud Bik, uitte vorige week hierover zijn zorgen. Thuisprostitutie is namelijk veel minder goed te contoleren.

“Bordeelhouders en raamverhuurders hebben een vergunning nodig. Controleurs kunnen altijd naar binnen stappen om die te controleren en hebben beter zicht op eventuele misstanden. Een prostituee die vanuit huis werkt, komt niet zomaar in beeld. En als wij prostitutie vanuit een woning vermoeden, kunnen we niet zomaar naar binnen”, zegt Jan Smid van het Regionaal Uitbuiting en Interventieteam van de Groninger politie.

De politie vraagt gemeenten, woningcorporaties en makelaars alert te zijn op dubieuze huurders en mogelijke prostitutieactiviteiten. De nationale politie schat dat duizenden vrouwen illegaal vanuit huis werken. Alleen al in Amsterdam zou het om tweeduizend vrouwen gaan.