Zweeds model is schadelijk, zegt SOA Aids Nederland

 

http://www.prostitutie.nl/index.php?id=335&MP=335-364

 

Criminaliseren van prostitutie is geen oplossing. Jonge meiden die onder valse voorwendselen naar Nederland worden gehaald, vrouwen die jarenlang worden uitgebuit door pooiers, minderjarigen die zich door loverboys gedwongen zien in de prostitutie te werken. Het zijn deze misstanden in de seksbranche die met man en macht moeten worden bestreden. De vraag is echter hóe? Niet door het criminaliseren van prostitutie,maar door verbetering van de uitvoering van het huidige beleid.

In de discussie over mogelijke maatregelen om uitbuiting te voorkomen, wordt te weinig duidelijk onderscheid gemaakt tussen prostitutie en mensenhandel. Deze verschillende zaken vereisen een verschillende aanpak. De voorgestelde maatregelen, zoals het strafbaar stellen van klanten volgens het Zweedse model of verplichte registratie van prostituees, zijn schadelijk voor het welzijn van gedwongen én vrijwillige prostituees. De huidige Nederlandse wetgeving biedt reeds voldoende handvatten om uitbuiting te bestrijden. De wet op mensenhandel is helder gedefinieerd. Het is de uitvoering waar meer in geïnvesteerd moet worden: een integrale aanpak tussen politie, justitie, maatschappelijk werk en gezondheidszorg is de oplossing.

Zowel de verplichte registratie als het strafbaar stellen van klanten vergroten het illegale circuit.De vraag naar betaalde seks zal altijd blijven bestaan. Prostituees zullen zich niet laten registreren uit angst om hun anonimiteit te verliezen, met als gevolg dat zij illegaal werken. Als prostituees niet meer in een legale context kunnen werken zijn zij kwetsbaarder voor uitbuiting en geweld van klanten en pooiers. In landen waar prostitutie verboden is, vindt meer seksueel geweldplaats en is bovendien de prevalentie van soa’s en hiv hoger.

Ton Coenen directeur Aids Fonds
Marieke Ridder-Wiskerke Prostitutieprogramma Soa Aids Nederland